Какви са причините за запушване на канал?

запушване на канали причини
запушване на канали причини

Когато имаме запушен канал, най-добре е да действаме бързо за отстраняването на проблема, преди той да се е влошил. Едва ли за някой е приятно да има лоша миризма и мръсотия, а още по-неприятно би станало ако наводним собственото си помещение и съседите. Отпадъците и мазнините, които попадат в сифоните  образуват налепи и затрудняват оттичането на водата. Дори редовно да почиствате филтъра на сифона, отново може да срещнете проблеми със запушването.

Тайните зад запушването на каналите: Причини и предотвратяване на проблема

Запушването на каналите е един от тези неудобни и неприятни проблеми, които могат да възникнат по всяко време. Но какви са наистина причините за този неприятен сценарий? Отпаднати косъмчета, като пръст, коса и сапун, са едни от най-честите виновници. Други причини включват натрупване на мазнини и хранителни остатъци, които с времето образуват трудно разградими обструкции. Въпреки че трудно е да се избегнат напълно всички причини за запушване, съществуват някои стъпки, които можем да предприемем, за да го предотвратим. Този абзац ще се фокусира върху някои от най-честите причини за запушване на каналите и ще предостави съвети за това как да се справим с този проблем и как да го предотвратим в бъдеще.

Какво причинява запушване на каналите?
Понякога причината за запушването на каналите е, че натоварването на ВиК системата идва в повече на старите инсталации. Честото ползване на мивки, тоалетни, душ кабини и други може да я задръсти. Може просто канализационната ви инсталация да е много стара и с подмяната й да си решите проблема. Може да имате проблем с тръбите. При редовната експлоатация те могат да се разместят или по тях да се появят счупвания, пукнатини, дори прораснали корени от дървета. Проблеми се появяват и при неправилна експлоатация. Когато тръбите не могат да поемат повече хранителни отпадъци, косми и други трудноразградими неволно изпуснати боклуци, тогава се налага почистване и отпушване на канал. Понякога в сифоните и в тоалетните попадат санитарни отпадъци, тоалетна хартия, дамски превръзки, тампони, памперси, сапуни, ароматизатори за тоалетна, строителни отпадъци, остатъци от храна и други твърди и едри предмети. Друга причина за запушването на каналите е неспазване на изискванията за денивелация и наклон на тръбите за отпадни води при монтаж. Възможно е и тръбите, които са сложени да са с по-малък диаметър, а не с нужния по стандарт.

Кога имате нужда от специалист за отпушване на канала?
В случай, че водата в мивката, сифона, банята, душ кабината или в тоалетната ви се оттича бавно, трудно или изобщо не се оттича, събира се много голямо количество вода, и има опасност от течове и наводнения, вече е крайно време да се обърнете към професионалисти. Те ще видят какво е състоянието на канализацията и ще направят диагностика на тръбите. Може да разчитате на нас – ние ще реагираме бързо и ще ви дадем съвети как да използвате водопроводната и канализационната мрежа така, че да можете да се възползвате от нея по-дълго време без да имате проблеми. Ние имаме специализирана апаратура, професионален подход, както и нужните знания и умения за качествена работа.

Разчитайте на нас за почистване и отпушване на канали!